Voor een oudere wijk als het Statenkwartier is de energietransitie ingewikkeld. Veel verschillende typen huizen, vaak groot en nog slecht geïsoleerd, in eigendom van individuele eigenaren met uiteenlopende financiële draagkracht.
Een eenduidig beste oplossing voor een meer duurzame energievoorziening is er niet. De techniek ontwikkelt zich razendsnel. Ook financieel en politiek zijn de opties nog volop in beweging. De gevolgen op lange termijn zijn onduidelijk. Nu kiezen betekent dat je je vastlegt voor de lange termijn, onder vrijwel uitsluiten van andere opties.
Natuurlijk dragen we het klimaat een warm hart toe. Zelfs als we daarvoor op termijn van het aardgas zouden moeten. Maar het is niet wijs om nu overhaast te kiezen uit enkele experimentele alternatieven die volop kinderziekten hebben en waarvan het milieuvoordeel ongewis is.
Dus eerst maar eens met (lopend landelijk) onderzoek de beste oplossing in beeld brengen. Een energievoorziening die past bij de kenmerken van onze wijk en die betaalbaar, betrouwbaar, comfortabel en duurzaam is voor de lange termijn. Tot die beschikbaar is, houden we relatief schoon aardgas. En waar mogelijk komen we individueel in actie via bijvoorbeeld isolatie van ons huis, zonnepanelen en een groen dak. Of we schakelen over op elektrisch koken en nemen afscheid van houtkachels en open haarden.